Edukacinis užsiėmimas „Bulvinės bandos ant kopūsto lapo“

Užsiėmimas prasideda, kai krosnis yra iškūrenta ir bulvių tarkių tešla kubile jau paruošta. Užsiėmimo vedėjai padedant, grupės dalyviai su žarstekliu sužeria žarijas ant prieždos, pušine iššluoja krosnį. Ant kopūsto lapo formuojame bulvines bandas ir su liže jas pašauname į krosnį. Stebime, kaip bandos kepa, pasišviesdami žvake.


Daugiau

Edukacinis užsiėmimas „Darbštus duoną gamina, tinginys vargą augina“

Užsiėmimas prasideda, kai krosnis jau yra iškūrenta ir išrauginta duonos tešla duonkubilyje. Užsiėmimo vedėjai padedant, grupės dalyviai su žarstekliu sužeria žarijas ant prieždos, pušine iššluoja krosnį. Ant kopūsto lapo ar ajerų kiekvienas formuoja savo duonos kepalėlį ir su liže juos pašauna į krosnį. Stebime, kaip duonelė kepa, pasišviesdami žvake.


Daugiau

Per barzdą varvėjo, burnoj neturėjau

Kiekvienas žmogus, užsukęs į svečius buvo vaišinamas, kviečiamas prie stalo, per šventes primygtinai raginamas valgyti ir gerti.


Daugiau

„Kepam gandro bandeles“

Viešėdami Lietuvos liaudies buities muziejaus aukštaitiškos Mičiūnų sodybos ekspozicijoje ir stebėdami gandralizdį, kiemą, sodą, atrasime bundančios gamtos požymius. Išsamiau nagrinėsime tradicinį požiūrį į gandrą, jo tarmiškus pavadinimus, įvaizdžius tikėjimuose ir tautosakoje, sąsajas su papročiais.


Daugiau

TAUTINIS PAVELDAS: ŠVENTINIŲ MEDUOLIŲ KEPIMAS IR PUOŠYBA

Meduolių kepimo tradicija gyvuoja nuo viduramžių. Tai bene pirmasis konditerinis gaminys taip plačiai paplitęs ir išpopuliarėjęs visoje Europoje.


Daugiau